Dyrkning af østershatte på halm august 1, 2015 – Skrevet i: Dyrk Selv, Svampe, Tips – Tags: , ,

Denne artikel omhandler dyrkningen af østershatte på halm. Det er en low-tech metode, så de fleste vil succesfuldt kunne fremdyrke østershatten i deres eget hjem uden dyre tekniske remedier.

Halm af byg, hvede og rug kan alle bruges og skal forberedes inden du tilfører svampemycelium til det. Du kan købe 100 g. svampemycelium her. Det første du skal sørge for at klippe halmen i mindre stykker af ca. 3 – 5 cm størrelse. Da det er de færreste, der ejer en flismaskine, er det om at have tålmodighed og gå i gang med en god kraftig saks. Alt efter hvor meget du vil starte ud med at dyrke, klipper du til du har den ønskede mængde. Halmen skal senere i en pose og her er en 10 liters plastikpose rigeligt til at få østershatten til at skabe frugtlegemer. Det er meget vigtig, at der holdes en god hygiejne under hele processen, så sprit gerne dine hænder og redskaber af inden de kommer i kontakt med halm eller mycelium.

Behandling af halm

Der er mange metoder til at forberede halmen fx fermentering, kalkbehandling og pasteurisering. Det nemmeste i hjemmet er at pasteurisere halmen i en stor gryde. Hæld halmen over med vand og varm det op til 60-70 grader i en time. Ved at holde temperaturen her undgå man at dræbe nogle af de mikroorganismer, der kan beskytte halmen mod grøn mug senere i processen. Når halmen er færdig pasteuriseret, drænes den for vand og sættes til afkøling. Halmen skal være fugtig, men man må ikke kunne klemme vand ud af den.

Den videre dyrkning

Når halmen har nået stuetemperatur blandes halmen og myceliet i en pose, der herefter opbevares mørkt ved stuetemperatur. Posen lukkes tæt med en elastik, og du kan lave små huller i den rund omkring, så der tilføres ilt. Hvis du bruger en sort pose, er det af disse huller svampene vil vokse ud, hvis du bruger en gennemsigtig pose, kan de vokse ud over alt og du klipper så posen åben der, hvor svampene kommer frem. Fordelene ved en gennemsigtig pose er at du kan følge med i hele processen. Denne proces tager ca. 3-4 uger, hvor halmen vil blive overtaget af myceliet. Når indholdet er blevet helt hvid, flyttes posen til et sted med lys og god ventilation. Den må dog ikke stå i direkte sollys.

Frugtsætning

Det er vigtigt at holde indholdet fugtigt, derfor kan du spraye vand med en vandforstøver de steder hvor, der er lavet huller i posen. Svampene vil først træde frem som meget små svampe – dette kaldes pinning – og her kan du klippe lidt mere op i posen, så der er plads til de kan komme ud. Det er vigtigt, at de ikke tørrer ud, så spray gerne 2 gange om dagen så de får nok fugt. Efter ca. en uge vil de være fuldt udvokset og du kan plukke den. Vrid dem forsigtig af så du får det hele med. En pose kan give svampe flere gange alt efter størelse 2-4 gange i alt.

Efter høstning er det bare at tilberede din hjemmedyrkede svampe.

Tag på tur i skoven!

« Gode svampeskove i Nordsjælland