Gode svampeskove i Nordsjælland august 10, 2015 – Skrevet i: Svampe – Tags: , , , , , , , , ,

Når man googler rundt på diverse svampe-forums, for at finde gode steder at finde svampe, er folk meget tilbageholdene med at dele, hvor de har fundet deres svampe. Og det er vel også forståligt nok. Har man først fundet et godt sted, hvor der vokser svampe, kommer svampene næsten altid tilbage år efter år det samme sted. Men selvom dette indlæg ikke vil give dig eksakte GPS koordinater til, hvor du kan finde svampe, vil jeg alligevel komme med en guide til de gode svampeskove nord for København.

Der er godt nyt, hvis du ikke er super erfaren svampesamler. Nogle af de lækreste spisesvampe er nemlig også de nemmeste at genkende, og der er mange af dem. Gode begynder svampe er kantareller, rørhatte og pigsvampe. Jeg vil stærkt anbefale at man anskaffer sig en svampebog, som man kan tage med ud i skoven og slå de forskellige svampe op. Hvis du ikke lige har en bog endnu, så er svampeatlas et godt sted at læse om de forskellige svampe på. Husk aldrig at spise noget du ikke er 100 % procent sikker på, og så kan det anbefales at melde sig til nogle svampeturer med kyndige naturvejledere.

SKOVENE I NORDSJÆLLAND

Gribskov er en af Danmarks største skove og dækker ca 5.600 ha. Skoven er meget varieret, hvilket gør at du kan finde mange forskellige svampe, men især kantareller og Karl Johan er til at finde her, men også champignoner på de mere åbne græsarealer. Efter sigende er der dog en del professionelle svampeplukkere, der, selvom det er ulovligt, plukker en stor del af svampene til videre salg.

Tisvilde Hegn er en rigtig god svampeskov, der med sin sandede og næringsfattige jord gør den ideel for en række spisesvampe ikke mindst kantarellerne. Der vokser mange statelige fyrretræer, hvilket gør det til en anderledes oplevelse end at gå i de klassiske bøgeskove.

Danstrup Hegn er en mindre skov lidt nord for Fredensborg, som er kendt for at være meget rig på svampe. Udover at være en god svampeskov, er Danstrup Hegn også fyldt med historiske seværdigheder. Du kan blandt andet opleve gravhøje fra oldtiden, gamle agre fra vikingetiden, og en brønd fra middelalderen.

SKOVENE I NORDSJÆLLAND

Store Dyrehave i Hillerød er ligesom dyrehaven i Klampenborg en plantet skov med det formål at kongen kunne bedrive jagt. Udover kantareller og rørhatte er der også gode muligheder for at finde trompetsvampe.

Gurre Vang og Horserød Hegn udgør tilsammen skovene omkring Gurre Sø. Her kan man kombinere en smuk tur rundt om søen med svampejagt. Hvis man skulle have lyst til at fiske har søen en god bestand af bl.a. geder og aborrer, men det er kun tilladt fra specielle steder fra bredden.

Hareskoven eller hareskovene består af 4-5 sammenhængende skovområder, hvor størstedelen ligger i det sydlige Furesø kommune. Skovene er alle kendt for omfattende svampeflora og der plejer at være gevinst syd for Furesøen.

Det var nogle af de steder på nordsjælland, som er kendt for at være rig på spiselige svampe. Hvis du er heldig, finder du måske din helt egen svampelokation, og så kan man som sagt komme tilbage år efter år, for svampene vokser de samme steder. God jagt!

Tag på tur i skoven!

« Et virkelig godt Karl Johan år
Dyrkning af østershatte på halm »